strudlijadaPreko jedne decenije, uvek prve subote u septembru, u Dolovu se održava svojevrsna `oda štrudli` – manifestacija Dolovačka ŠTRUDLIJADA u organizaciji Udruženja žena „Dolovke”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Pančeva, na kojoj  preko stotinu žena-domačica prikažu najlepše i najbolje štrudle, peciva i  ručne radove.

Cilj ove manifestacije je očuvanje i popularizacija starih srpskih običaja, jela i kolača – posebno štrudle, koja je zaštitni znak i lokalni specijalitet. Najatraktivniji deo manifestacije je prodajna izložba štrudli, kao i izložba ručnih radova, uz prateći kulturno-umetnički program. U takmičarskom delu, za izbor najbolje štrudle, na osnovu raspisanih propozicija i kriterijuma, učestvuju žene i mnogobrojna udruženja žena iz Vojvodine i Srbije.

U ovom živopisnom banatskom mestu, na padinama Delibatske peščare, gotovo da nema žene koja ne zna da mesi štrudlu. Traga ovom umeću u Dolovu, selu koje se nalazi na teritoriji grada Pančeva od čijeg centra je udaljeno oko 20 km, ostavile su Nemice iz Vestfalije i Bavarske, a meštanke su tradiciju pravljenja ovog čuvenog kolača dovele gotovo do savršenstva, jer kako same kažu `štrudla je dobra, ako se srcem mesi`.