sv“Dan bez vina, dan bez sunca.”

Jedna od porodičnih tradicija je bilo i vinogradastvo. U čast toga Đorđe Stajić je ustupio vinski podrum koji je u okviru domaćinstva, udruženju ,, Sv. Trifun” Dolovo.

Udruženje je osnovano  1998. godine, od strane grupe entuzijasta, boema i ljubitelja dobre kapljice,  u Centralnoj kafani “Banat” u Dolovu. Godinama su se oni okupljali o Svetom Trifunu, da se druže i ocene ko je napravio najbolje domaće vino. Udruženje trenutno broji 64 člana, iz Dolova, Pančeva, Deliblata, Straog Tamiša, Beograda i drugih mesta.

Osnovni cilj je popularizacija gajenja vinove loze i pravljenja domaćeg vina na tradicionalni način kao i vraćanje “stare slave” Dolovu,  jednom od važnih vinarskih područja iz sredine prošlog veka.
Organizuju se predavanja o vinarstvu i vinogradarstvu, posete vinskim podrumima i vinogorjima, prezentacije i promocije na raznim skupovima i sajmovima, sa uspehom učestvuje na takmičenjima vina i organizuje tradicionalnu manifestaciju – Vinarijadu u Dolovu.
Od 2009. godine Udruženje vinogradara i vinara  poseduje 30 ari vinograda u vlasništvu i proizvodi sopstveno vino “Sveti Trifun”.

Ne gubiti vreme, vino čeka na Vas!

www.vinarijada.org.rs

FACEBOOKSV.TRIFUNDOLOVO